Japanin perustuslain 9. artiklan säilyttäminen ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi

Vilpittömästi pyrkien kansainväliseen rauhaan, joka perustuu oikeuteen ja järjestykseen, Japanin kansa ikuisesti hylkää sodan kansakunnan suvereenina oikeutena sekä voimakeinojen käytön tai niillä uhkaamisen kansainvälisten erimielisyyksien ratkaisukeinona.

Edellisen kohdan tavoitteen saavuttamiseksi maa- ilma- ja merivoimia tai muita sotavoimavaroja ei tulla koskaan ylläpitämään. Valtion oikeutta sotaisuuteen ei tulla tunnustamaan.

Japanin perustuslain 9. artikla

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään puolilta päivin. Julkisuudessa on nostettu esiin lähinnä kolme voittajakandidaattia: paavi Fransiscus, tietovuotaja Edward Snowden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Mutta joukkoon mahtuu myös muita mielenkiintoisia ehdokkaita. Yksi niistä kiinnostaa meitä erityisesti: rauhanpalkinnon saattaa nimittäin pokata myös Japanin kansalaiset, jotka haluavat säilyttää Japanin perustuslain 9. artiklan.

Japanin perustuslain yhdeksäs artikla on rauhanomaisen Japanin perusta, ja juuri sen haluaa Japanin pääministeri Shinzō Abe kansan vastustuksesta huolimatta poistaa. Abe on tänä vuonna muokannut perustuslakia niin, että maan puolustusjoukot (jieitai) voi asein avustaa hyökkäysten kohteeksi joutuneita liittolaisia. Ei liene tarpeellista alleviivata, mihin liittolaiseen tässä viitataan.

Oslon rauhaninstituutin PRIO:n johtaja Kristian Berg Haprviken on jo nostanut Japanin 9. artiklan säilyttämisen haluavat kansalaiset henkilökohtaiseksi suosikikseen Nobelin rauhanpalkinnon voittajaksi. Rauhanpalkinto on politiikkaa, eikä kukaan taida haluta uutta sotaa Itä-Aasiaan.

Joten peukut pystyyn! Jos Japanin perustuslain 9. artiklan säilyttämisen puolustajat todella saavat rauhanpalkinnon, on Aben hyvin vaikea jatkaa toimiaan. Samalla Japani tekisi hattutempun Nobel-palkittuina, sillä fysiikassa japanilaiset saivat jo palkinnon.

Nagoyalaisen baarimikon luomalle siniselle Nobel-drinkille on siis joka tapauksessa kysyntää. LED-valot kehittäneille fyysiikoille kilistellään jo, ja toivottavasti pian myös 9. artiklan säilyttämiselle.

Lue lisää:

PRIO Directors Speculations 2014

Campaign to award Nobel Peace Prize to Japanese for Article 9 gathers steam

How Japan’s Article 9 was nominated for the Nobel Peace Prize

Japanin perustuslain 9. artikla

Japani sallii armeijansa puolustaa myös liittolaisia

Jätä kommentti