Heisei-kausi lähestyy loppuaan, mistä Japanissa puhutaan?

Heisei-kausi ulottui vuodesta 1989 kevääseen 2019

Elämme historiallisia hetkiä, ainakin Japanissa, missä ihan pian nykyinen keisari eli tennou väistyy ja uusi nousee vanhan paikalle. Yleensä vaihto tapahtuu keisarin kuoltua, mutta nyt on kaikki toisin. Miltä Japani siis näyttää Heisei-kauden lopulla? Mistä puhutaan, mistä kohkataan? Tässä pari aihetta lyhyesti.

Keisaripari on ollut hyvin voimakkaasti esillä, niin televisiossa kuin lehtipisteissä ja kirjakaupoissakin. Nykyinen keisari, japaniksi siis tennou (lausutaan tennoo) Akihito on koittanut tehdä kaiken toisin kuin isänsä, toisen maailmansodan aikaisena sotapäällikkönä muistettu Hirohito. Akihito on ollut kansanomaisempi kuin isänsä, ja rauhanomaisempi. Hän meni naimisiin niin kutsutun taviksen kanssa: keisarinna Michiko (os. Shōda) oli Akihiton tennispartneri. No, eihän Michiko toki mistään työläisperheestä tullut, mutta sitä sinistä verta ei hänen suonissaan virrannut eikä taivaallista perimää löytynyt.

Pariskunta on joka tapauksessa vaikuttanut varsin harmoniselta, ja vaimoaan keisari uudenvuodenpuheessaan kiittikin, rinnallaan seisomisesta. Keisaripari on ollut rakastettu, ja he ovat olleet paljon kansan parissa, käyneet Tōhokun tuhoalueilla, yms. Tässäkin suhteessa Akihito on vaikuttanut haluavan tehdä selvän pesäeron sotaisaan isäänsä.

Kun keisari vaihtuu, vaihtuu myös aika. Japanissa käytetään rinnakkain keisarikausia ja länsimaista laskutapaa, mutta itse asiassa keisarikaudet ovat tärkeämpiä. Niiden kautta hahmotetaan kokonaisia aikakausia, ja jokainen esimerkiksi syntymävuotta kysyttäessä kertoo keisarivuoden. Niinpä nyt Heisei-kauden (平成) lopulla on käyty loputtomasti läpi tapahtumia vuosien 1989 ja 2019 välillä: kuplataloutta, lamaa, luonnonmullistuksia, ydintuhoa (no, sitä vähemmän, mitä nyt sellaisesta, huolestuukin joku vielä), muotivillityksiä, musiikkia ja sen sellaista.

Ja toukokuun ensimmäisenä siirrytään sitten uuteen aikakauteen, joka on saanut nimekseen Reiwa (令和). Mitä Reiwa tarkoittaa, onkin kimuranttisempi kysymys (johon esimerkiksi Suomen Japanin suurlähettiläs kieltäytyi alkuun ottamasta kantaa). Virallisesti sille annetaan ”kauniin harmonian” merkitys, mutta tuo ensimmäinen kanji eli kiinalainen merkki viittaa myös ylhäältä annettuun komentoon. Kun hallitus on jo nyt hyvin oikeistolainen ja pääministeriä syytetään diktaattoriksi (läpikorruptoituneeksi sellaiseksi), ei vaikuta kovin hyvältä. Saa nähdä, mitä tuleman pitää. Yläpuolelta annettua rauhaa eli tee kuten me käskemme vai sittenkin harmonista? (Kuten eräs twitteristi asian tiivisti: ”Haluavatko he uuden militaristisen aikakauden?” mainittiin Reutersin uutisessa.)

Kaikki puheenaiheet eivät tietenkään ole pelkkää keisariutta ja keisariaikaa, elämä ja skandaalit jatkuvat omalla painollaan. Tällä hetkellä puhutaan paljon Carlos Ghosnista, jonka pidätys on aikamoinen soppa ja jonka hän itse sanoo olevan salaliitto (amakudarit eli ”taivaasta laskeutuneet” ovat jo tulleet takaisin…). Toinen iso juttu on japanilaisten konbini-kioskikauppojen ympärillä vellova skandaali, jossa kauppiaat alkavat kapinoida epäreilua ja kiristävää systeemiä vastaan.

Kaupat kun joutuvat tilittämään tietyn summan ketjulle, olivat tulot mitkä tahansa, mutta toisesta suunnasta ei tule minkäänlaista joustoa: kaikki ketjuliikkeet joutuvat esimerkiksi olemaan avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, vaikka ne sijaitsisivat keskellä maaseutua, missä asiakkaita ei yöaikaan ole. Tilanne kaikkineen alkaa muistuttaa modernia maaorjuutta, jossa kauppiaat on kahlehdittu lainoihin ja tulosvaatimuksiin ja rahaa kuppaaviin omistajiin, jotka luonnollisesti käärivät hyvät rahat kehittämästään systeemistä. Osa kauppiaista on päätynyt itsemurhaankin, kun velkahelvetti on rysähtänyt kunnolla päälle. Tästä kenties joskus lisää, skandaali ei ota laantuakseen.

Tällaisia siis Heisei-kauden lopulla, ensi kerralla sitten Reiwan aikaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s