Sanasto

Abura – öljy, rasva

Abura-age – friteerattu tofu

Ae-mono – japanilainen marinoitu salaatti

Aisukuriimu – jäätelö

Aji (1) – maku

Aji (2) – piikkimakrilli

Aka-miso – punainen miso; väriltään punertava ja maultaan suolainen.

Akemashite omedetou gozaimasu – japanilainen sanonta, joka tarkoittaa Hyvää uutta vuotta!

Aku-nuki – tekniikka, jolla poistetaan ruoasta kitkeryyttä ja kuona-aineita.

Ama-ebi – makea katkarapu, käytetään usein sashimina ja sushissa

Amazake – makea, lähes alkoholiton riisistä valmistettu juoma. Tarjotaan talvella kuumana ja kesällä kylmänä.

Anko (1) – makea punapaputahna, usein lyhennettynä an.

Anko (2) – merikrotti

Aonori – nori-merilevähiutaleita

Arigatou (gozaimasu) – kiitos

Asari – hietasimpukan kaltainen pieni simpukka

Asari-misoshiru – misokeitto asari-simpukoilla

Awabi – merikorva tai abaloni, kotilo

Awase-miso – misosekoitus punaisesta (aka) ja valkoisesta (shiro) misosta.

Beni-shouga – inkivääripikkelsi

Bentou – japanilaiset eväät eväslaatikossa, yleensä riisiä, lihaa/kalaa ja vihanneksia

Biiru – olut

Botamochi – azukipaputahnalla päällystetty makea mochi-riisikakku; tunnetaan myös nimellä ohagi

Botan-ebi – makea katkarapu

Buta-niku – porsaanliha

Chaahan – paistettu riisi

Chirashi-zushi – ripoteltu sushi

Chingensai – pinaattikiinankaali

Chuutoro keskirasvainen pala tonnikalaa; täysrasvainen on oo-toro.

Daidai – pomeranssi

Daifuku – mochi-riisistä valmistettu makea kakkunen

Daikon – japanilainen jättiretikka

Daikon-no-sunomono – etikkainen daikonsalaatti

Dashi – japanilainen perusliemi

Dashi-no-moto – dashi-jauhe, jota sekoittamalla veteen voidaan valmistaa pika-dashiliemi.

Dashi-konbu – kuivattu kombu-merilevä, jota käytetään dashin valmistukseen.

Datemaki – makea omelettirulla, joka saa makua hienonnetusta kalapullista tai katkaravusta.

Donabe – japanilainen savipata

Donburi – 1) kulho; 2) ruokalaji, jossa donburi-kulhoon riisin päälle nostetaan lihaa, kalaa tai vihanneksia.

Ebi – katkarapu

Edamame – höyrytettyjä tai keitettyjä, suolalla maustettuja soijapapuja.

Furai – uppopaistettu/friteerattu, esim. ebi-furai, friteeratut katkaravut

Furikake – kuivattua mausteita, jota ripotellaan riisin päälle. Alunperin lapsille tarkoitettu, mutta nykyään myös aikuiset käyttävät niitä toisinaan.

Ganbaru – sanonta: tehdä parhaansa, ja ylikin. Taistella vaikeuksien edessä. Ganbatte kudasai! Tee parhaasi, tsemppiä! Ganbarimasu! Teen parhaani!

Gari – etikkainen inkiväärisäilyke. Tarjotaan usein sushin kanssa.

Gobou – vihannestakiainen

Gochisousama deshita – sanonta, jolla kiitetään ruoasta. Suoraan käännettynä ”se oli juhla-ateria”

Gohan – 1) höyryttämällä valmistettu riisi; 2) ateria

Gohan-desu-yo – 1) ilmaisu: ”Ruoka on valmis!”; 2) merkkituote, yleissanaksi muodostunut nimitys nori-no-tsukudanista eli suolaisenmakeasta noritahnasta jota syödään riisin kanssa.

Goma-abura – seesamiöljy

Goma-shio – paahdettuja seesaminsiemeniä ja suolaa, ripotellaan riisin päälle.

Ha-gotae – suoraan käännettynä ”vastus/vastaus hampaalle”, al dente

Hanabi – ilotulitukset

Hanami – kirsikankukkienkatselu

Hashi (1) – syömäpuikot

Hashi (2) – silta

Hinamatsuri – tyttöjenpäivä tai nukkien juhla, vietetään joka vuosi maaliskuun 3. päivänä.

Hina-ningyou – tyttöjenpäivän koristeelliset nuket

Hirame kampela

Horumon-yaki – grillattuja naudan tai porsaan sisälmyksiä. Horumon tulee englannin kielen sanasta hormone.

Hotate kampasimpukka

Hourensou – pinaatti

Ika – kalmari

Ikebana – japanilainen kukkienasettelutaide

Ikura (1)  – marinoitu lohenmäti

Ikura (2) – kuinka paljon (Ikura desu ka? kuinka paljon se maksaa?)

Ikura-don – donburi marinoidulla lohenmädillä

Inari-zushi – sushiriisiä tofutaskussa, aavistuksen makeahko.

Itadakimasu – sanonta, suoraan käännettynä ”nöyrästi vastaanotan”. Sanotaan ruokailun alkaessa, vastaa lyhyttä ruokarukousta.

Itokonnyaku – nuudelimainen konnyaku-jamssi.

Izakaya – japanilainen taverna, jossa tarjotaan alkoholijuomia ja pieniä tapasmaisia ruokia.

Juubako – koristeellinen lakattu laatikko ruoan tarjoilemiseen. Usein käytetään uudenvuoden o-sechi-ruokien tarjoamiseen. Voidaan myös nostaa toistensa päälle.

Kabu – japanilainen nauris

Kagami-mochi – uudenvuoden kunniaksi koristeellisesti toistensa päälle asetellut kaksi eri kokoista mochi-riisikakkua, joiden päälle asetetaan daidai-pomeranssi. Suoraan käännettynä ”peilin muotoiset mochit”.

Kai – simpukka

Kaiware-daikon daikonin versot

Kaki – (1) osteri

Kaki – (2) japanilainen persimoni

Kakiage tempura sekalaisista kasviksista ja merenantimista

Kamaboko – sylinterin muotoinen kalakakku

Karashi – vahva japanilainen sinappi

Karashi-mentaiko – tulinen, marinoitu turskanmäti

Kashiwamochi – japanilainen wagashi eli perinteinen makeinen, mochi-riisikakku, jonka sisällä on makeaa azuki-tahnaa ja joka on kääritty vaahteranlehteen.

Katsuobushi kuivattuja boniittihiutaleita

Kazunoko – rapea, marinoitu sillinmäti. Sushin raaka-aine ja osa uudenvuoden osechi-ryouri-ateriaa.

Kinako – kuivattu soijapapujauho, usein wagashi-makeisten päällysteenä

Kinoko – sienet

Kingyo-sukui – perinteinen festivaalitapahtuma, jossa ohuen ohuella paperikauhalla koitetaan napata vedessä uivia kultakaloja. Vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä.

Kinshi-tamago – hyvin ohut munakas, joka leikataan ohuiksi suikaleiksi.

Kizami-nori – ohuita, kuivattuja norisuikaleita

Kodomo-no-hi – Lastenpäivä tai Poikien päivä, vietetään 5.5.

Koinobori – värikäs karppi-leija tai -tuulipussi, joita lennätetään Poikien päivänä.

Kona – jauho tai jauhe

Konbu – myös muodossa kombu; merilevä

Konbu-dashi – kuivatusta kombusta ja vedestä valmistettu dashi-liemi.

Konnyaku – jamssin sukuisesta konnyaku-juuresta valmistettu ruoka-aine

Korokke – japanilainen perunakroketti, sisältää yleensä jauhelihaa perunan lisäksi.

Koromo – tempurataikina

Koya-doufu – Pakastekuivattu tofu. Tunnetaan myös nimellä shimidoufu.

Kuri – kastanja

Kuri-gohan – syksyinen ruoka, jossa kastanjat höyrytetään riisin kanssa.

Kuri-kinton – sokeroiduista kastanjoista ja toisinaan myös muhennetusta bataatista valmistettu makeinen.

Kuroi – musta

Kuro-goma – mustat seesaminsiemenet

Kuro-mame – mustapapu

Kyuuri – kurkku

Maguro – tonnikala

Makizushi – sushirulla

Mame – papu

Masago – villakuoreen mäti

Menrui – yleisnimike erilaisille nuudeleille

Mentaiko – seitin mäti

Mikan – japanilainen mandariini

Mirin – makea ruoanvalmistussake

Miso – fermentoitu soijapaputahna

Misozuke – misomarinadi

Mizuna – japaninkaali, miedon pippurinen salaattilajike

Mochi – tahmeasta riisistä valmistettu riisikakku

Mochigome tahmainen riisi

Mochiko – mochi-riisijauho

Mochitsuki – perinteisesti vuoden lopussa kotona tehty mochi, jonka valmistamiseen osallistuu koko perhe. Mochi-riisi höyrytetään, hakataan hienoksi taikinaksi ja pyöritellään kakkusiksi.

Moromi-miso – rakeinen ja paksu miso. Käytetään dippikastikkeena, marinadeissa ja keitoissa. Tunnetaan myös nimellä hishio-miso.

Moro-kyuu – kurkkua ja moromimisoa

Moyashi – paksut ja rapeat idut

Muneyake – närästys, jota aiheuttaa esimerkiksi liian rasvainen ruoka

Mushimono – höyrytetyt ruoat

Musubi – riisipallo; tunnetaan myös nimellä onigiri

Myouga – japanilainen inkivääri, jonka kukkanuppuja ja varsia käytetään ruoka-aineena

Nabe – 1) japanilainen kattila tai pata; 2) nabe-padassa valmistettu ruokalaji

Nagaimo – pitkulainen jamssilajike

Nama – raaka

Nama-biiru – hanaolut

Nashi – omenapäärynä

Nattou – fermentoituja soijapapuja

Negi purjo

Nihonshu – riisistä käymismenetelmällä valmistettu alkoholijuoma, sake.

Nigirizushi – sushi, jonka päällä on raakaa kalaa, merenantimia tai

Niku – liha

Niku-jaga – perunaa ja naudanlihaa liemessä

Nimono – suolaisenmakeassa liemessä haudutetut ruoat

Ninniku – valkosipuli

Nira – kiinanvalkosipuli

Nishiki-tamago – koristeellinen munakasrulla, jossa keltuaiset ja valkuaiset paistetaan erikseen. Kuuluu uudenvuoden osechi-ryouri-ateriaan.

Nori – maustettu, kuivattu merilevä

O – kunnioitusta osoittava etuliite. Esim. o-sushi, o-kaasan (äiti), o-bentou (bento-eväät).

O-bon – heinä-elokuun tapahtuma, jolloin muistetaan edesmenneitä perheenjäseniä ja rakkaita.

Obon-odori – iloinen tanssi, jota tanssitaan obonin aikaan edesmenneiden sielujen kunniaksi. Usein muodossa bon-odori.

Ochazuke – eräänlainen riisikeitto, jossa vihreää teetä kaadetaan kulhossa olevan riisin päälle.

Oden – eräänlainen talvinen keitto tai pata, jonka aineksia ovat mm. konnyaku, kalakakut, daikon ja keitetyt kananmunat.

Ohagi – punapaputahnalla päällystetty riisikakku

Ohitashi – keitetystä ja puristetusta pinaatista valmistettu lisuke

Okazu – riisin seurana tarjottava lisuke

Okonomiyaki – Osakasta tai Hiroshimasta kotoisin oleva paistettu ”lettu”, jonka lisukkeena voi olla kaalin lisäksi mm. pekonia, mochia, katkarapuja tai mentaikoa.

Okura – okra, vihreä palkokasvi

O-musubi – riisipallo, käytetään myös ilman kunnioitusetuliitettä o (musubi). Tunnetaan myös nimellä onigiri.

Onigiri – riisipallo tai -kolmio, sellaisenaan tai täytteellä

Osechi-ryouri – perinteinen japanilainen uudenvuoden ateria

Oshougatsu – japanilainen uusivuosi (tammikuun 1. päivä)

Oyakodon – donburi-ruoka, jossa riisin päällä on kanaa ja löysää munakasta.

Ponzu – sitruksinen soijakastike

Rakkyou – japanilainen hillosipuli

Raamen – kiinalaistyyppinen nuudelikeitto, josta on useita eri variaatioita

Raa-yu – chiliöljy

Renge – japanilainen syvä lusikka, yleensä keraaminen.

Renkon – lootusjuuri

Saba – makrilli

Sake alkoholijuoma. Japanissa viittaa periaatteessa mihin tahansa alkoholijuomaan, kun taas länsimaissa sillä tarkoitetaan nimenomaan nk. riisiviiniä, nihonshu.

Sakura – kirsikankukat

Sakura-cha – juoma, joka valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä kuppiin suolatun kirsikankukan päälle.

Sakura-mochi– perinteinen wagashi-makeinen, ankoa sisältävä vaaleanpunainen mochi-kakku, joka on kääritty kirsikanlehteen. Tyttöjen päivän makea herkku.

Sakuranbo – kirsikka. Käytetään yleensä kakkujen ja jälkiruokien koristeena.

Sappari – kevyt ja mieto maku tai ruoka

Sashimi raakana tarjottava kala tai merenantimet

Satoimo – taaro. Perunamainen juures, miedon makuinen ja aavistuksen limainen.

Satsuma-age – uppopaistettu kalakakku. Länsi-Japanissa hanpen tai tempura.

Sazae – kookas kotilo. Erikoisherkku, joka tarjotaan esim. kuoressaan grillattuna

Senbei – rapeat riisikeksit

Shabu-shabu – japanilainen fondue, jossa ohuen ohut liha, vihannekset ja tofu kypsennetään kuumassa liemessä.

Shake – lohi

Shiba-ebi – katkarapulajike

Shichimi-tougarashi – seitsenpippuri

Shime-saba marinoitu makrilli

Shioyaki – japanilainen grillaustekniikka, jossa mausteena käytetään vain suolaa. Esim. sakana-no-shioyaki, suolalla maustettu ja grillattu kala.

Shirasu – keitetyt ja kuivatut pikkuanjovikset

Shiratama-dango – mochiko-riisijauhosta valmistetut riisipallot

Shiratama-zenzai – makea punapapukeitto shiratama-riisipallojen kera

Shiro-miso – valkoinen miso; väriltään vaalea ja maultaan makeahko.

Shiso – vihreä perilla-yrtti. Jaetaan vihreään, akajiso, ja punaiseen, akajiso, lajikkeeseen.

Shokupan – japanilainen paahtoleipä

Shouchuu – japanilainen riisiviina

Shouga – inkivääri

Shouyu – soijakastike

Shungiku – vihanneskrysanteemi, vihreitä lehtiä käytetään mm. sukiyakiin.

Soba tattarinuudeli

Soumen – ohuita vehnänuudeleita, syödään yleensä kylmänä (lausutaan ”soomen”).

Su – japanilainen riisietikka

Su-no-mono – etikkamarinoitu salaatti

Sukiyaki japanilainen pataruoka, jossa naudanlihaa ja vihanneksia keitetään suolaisenmakeassa liemessä ja kastetaan raakaan kananmunaan.

Sumashijiru – kirkaslieminen lisukekeitto. Tunnetaan myös nimellä o-sumashi.

Suribachi – japanilainen mortteli, jossa esim. seesaminsiemenet hierretään hienoksi

Surikogi – japanilainen puinen hierrin

Tai – punahammasahven

Take – bambu

Takenoko – bambunverso

Takikomi-gohan – maustettu ja höyrytetty riisi, joka sisältää myös vihanneksia, sieniä, yms.

Takoyaki – mustekalatäytteiset paistetut taikinapallot

Takuan – pikkelöity daikon (yleensä keltainen tai valkoinen)

Tamago kananmuna

Tamagoyaki – japanilainen rullattu munakas

Tanabata – japanilainen kuukalenteriin liittyvä juhlapäivä, jota vietetään 7.7. Suoraan käännettynä tarkoittaa seitsemännen iltaa.

Tara – turska

Tare – suolaisenmakea, soijakastikepohjainen kastike

Tazukuri – kuivattuja sardiineja makeansuolaisessa soijakastikepohjaisessa kastikkeessa marinoituina. Osa uudenvuoden osechi-ryouria.

Teishoku – ateriakokonaisuus, settimenu

Temaki-zushi – käsinrullattu kartion muotoinen sushi

Tempura – taikinan kastetut ja friteeratut kalat, merenelävät ja vihannekset. Kyushulla myös satsuma-agea kutsutaan tempuraksi.

Teppanyaki – kuumalla teppan-grillilevyllä paistettua lihaa, mereneläviä ja vihanneksia

Teriyaki – suolaisenmakea soijakastikepohjainen marinadikastike

Toufu – tofu, soijapavuista valmistettu ruoka-aine (lausutaan japaniksi toofu)

Tougarashi – japanilainen chili

Tororo – pehmeä ja venyvä nagaimo-raaste

Tsukemono – yleisnimitys japanilaisille vihannespikkelseille

Tsuyu – soijakastikepohjainen dippikastike nuudeleille

Udon – paksut vehnänuudelit. Tarjotaan kuumana liemessä tai kylmänä dippikastikkeen kanssa.

Umejapaninaprikoosi, ume-hedelmä

Umeboshi – suolaamalla säilötyt umehedelmät

Umeshu – umelikööri

Unagi japaninankerias

Unadon – makeassa liemessä marinoitua, grillattua japaninankeriasta riisipedin päällä donburi-kulhossa

Uni ­merisiili

Wagashi – perinteinen japanilainen makeinen

Wakame – merilevä

Wasabi – japanilainen piparjuuri, maustekrassi. Käytetään yleensä pehmeänä raasteena tai tahnana

Washoku – perinteinen japanilainen keittiö

Yakiniku – japanilainen grillattu liha, yleensä naudanliha, suupaloiksi paloiteltuna

Yakisoba – paistettuja nuudeleita lihan ja vihannesten kera

 

Yakitori – grillatut kanavartaat

Yamaimo japanilainen vuorilla kasvava pitkulainen jamssi

Yasai-itame – pannulla paistettuja vihanneksia

Yatai – ruokakoju, katuravintola

Youkan – azukipavuista valmistettu hyytelömakeinen

Youshoku – länsimaista lainattu, japanilaistettu keittiö

Yudoufu – dashi-liemessä keitettyä tofua

Yuzu – japanilainen sitrushedelmä

Yuzu-goshou – yuzusta ja chilistä valmistettu maustetahna

Zouni – uudenvuoden ensimmäinen keitto (yleensä muodossa o-zouni). Usein kirkaslieminen tai misokeitto kasvisten ja mochin kera.

Huom! Laajempi japani-suomi-ruokasanasto kuvien kera sisarblogissa Hirame-no-jisho.

Päivitetty 9.4.2014

Jätä kommentti