Abura – öljy, rasva
Abura-age – friteerattu tofu
Ae-mono – japanilainen marinoitu salaatti
Aisukuriimu – jäätelö
Aji (1) – maku
Aji (2) – piikkimakrilli
Aka-miso – punainen miso; väriltään punertava ja maultaan suolainen.
Akemashite omedetou gozaimasu – japanilainen sanonta, joka tarkoittaa Hyvää uutta vuotta!
Aku-nuki – tekniikka, jolla poistetaan ruoasta kitkeryyttä ja kuona-aineita.
Ama-ebi – makea katkarapu, käytetään usein sashimina ja sushissa
Amazake – makea, lähes alkoholiton riisistä valmistettu juoma. Tarjotaan talvella kuumana ja kesällä kylmänä.
Anko (1) – makea punapaputahna, usein lyhennettynä an.
Anko (2) – merikrotti
Aonori – nori-merilevähiutaleita
Arigatou (gozaimasu) – kiitos
Asari – hietasimpukan kaltainen pieni simpukka
Asari-misoshiru – misokeitto asari-simpukoilla
Awabi – merikorva tai abaloni, kotilo
Awase-miso – misosekoitus punaisesta (aka) ja valkoisesta (shiro) misosta.
Beni-shouga – inkivääripikkelsi
Bentou – japanilaiset eväät eväslaatikossa, yleensä riisiä, lihaa/kalaa ja vihanneksia
Biiru – olut
Botamochi – azukipaputahnalla päällystetty makea mochi-riisikakku; tunnetaan myös nimellä ohagi
Botan-ebi – makea katkarapu
Buta-niku – porsaanliha
Chaahan – paistettu riisi
Chirashi-zushi – ripoteltu sushi
Chingensai – pinaattikiinankaali
Chuutoro – keskirasvainen pala tonnikalaa; täysrasvainen on oo-toro.
Daidai – pomeranssi
Daifuku – mochi-riisistä valmistettu makea kakkunen
Daikon – japanilainen jättiretikka
Daikon-no-sunomono – etikkainen daikonsalaatti
Dashi – japanilainen perusliemi
Dashi-no-moto – dashi-jauhe, jota sekoittamalla veteen voidaan valmistaa pika-dashiliemi.
Dashi-konbu – kuivattu kombu-merilevä, jota käytetään dashin valmistukseen.
Datemaki – makea omelettirulla, joka saa makua hienonnetusta kalapullista tai katkaravusta.
Donabe – japanilainen savipata
Donburi – 1) kulho; 2) ruokalaji, jossa donburi-kulhoon riisin päälle nostetaan lihaa, kalaa tai vihanneksia.
Ebi – katkarapu
Edamame – höyrytettyjä tai keitettyjä, suolalla maustettuja soijapapuja.
Furai – uppopaistettu/friteerattu, esim. ebi-furai, friteeratut katkaravut
Furikake – kuivattua mausteita, jota ripotellaan riisin päälle. Alunperin lapsille tarkoitettu, mutta nykyään myös aikuiset käyttävät niitä toisinaan.
Ganbaru – sanonta: tehdä parhaansa, ja ylikin. Taistella vaikeuksien edessä. Ganbatte kudasai! Tee parhaasi, tsemppiä! Ganbarimasu! Teen parhaani!
Gari – etikkainen inkiväärisäilyke. Tarjotaan usein sushin kanssa.
Gobou – vihannestakiainen
Gochisousama deshita – sanonta, jolla kiitetään ruoasta. Suoraan käännettynä ”se oli juhla-ateria”
Gohan – 1) höyryttämällä valmistettu riisi; 2) ateria
Gohan-desu-yo – 1) ilmaisu: ”Ruoka on valmis!”; 2) merkkituote, yleissanaksi muodostunut nimitys nori-no-tsukudanista eli suolaisenmakeasta noritahnasta jota syödään riisin kanssa.
Goma-abura – seesamiöljy
Goma-shio – paahdettuja seesaminsiemeniä ja suolaa, ripotellaan riisin päälle.
Ha-gotae – suoraan käännettynä ”vastus/vastaus hampaalle”, al dente
Hanabi – ilotulitukset
Hanami – kirsikankukkienkatselu
Hashi (1) – syömäpuikot
Hashi (2) – silta
Hinamatsuri – tyttöjenpäivä tai nukkien juhla, vietetään joka vuosi maaliskuun 3. päivänä.
Hina-ningyou – tyttöjenpäivän koristeelliset nuket
Hirame – kampela
Horumon-yaki – grillattuja naudan tai porsaan sisälmyksiä. Horumon tulee englannin kielen sanasta hormone.
Hotate – kampasimpukka
Hourensou – pinaatti
Ika – kalmari
Ikebana – japanilainen kukkienasettelutaide
Ikura (1) – marinoitu lohenmäti
Ikura (2) – kuinka paljon (Ikura desu ka? kuinka paljon se maksaa?)
Ikura-don – donburi marinoidulla lohenmädillä
Inari-zushi – sushiriisiä tofutaskussa, aavistuksen makeahko.
Itadakimasu – sanonta, suoraan käännettynä ”nöyrästi vastaanotan”. Sanotaan ruokailun alkaessa, vastaa lyhyttä ruokarukousta.
Itokonnyaku – nuudelimainen konnyaku-jamssi.
Izakaya – japanilainen taverna, jossa tarjotaan alkoholijuomia ja pieniä tapasmaisia ruokia.
Juubako – koristeellinen lakattu laatikko ruoan tarjoilemiseen. Usein käytetään uudenvuoden o-sechi-ruokien tarjoamiseen. Voidaan myös nostaa toistensa päälle.
Kabu – japanilainen nauris
Kagami-mochi – uudenvuoden kunniaksi koristeellisesti toistensa päälle asetellut kaksi eri kokoista mochi-riisikakkua, joiden päälle asetetaan daidai-pomeranssi. Suoraan käännettynä ”peilin muotoiset mochit”.
Kai – simpukka
Kaiware-daikon – daikonin versot
Kaki – (1) osteri
Kaki – (2) japanilainen persimoni
Kakiage – tempura sekalaisista kasviksista ja merenantimista
Kamaboko – sylinterin muotoinen kalakakku
Karashi – vahva japanilainen sinappi
Karashi-mentaiko – tulinen, marinoitu turskanmäti
Kashiwamochi – japanilainen wagashi eli perinteinen makeinen, mochi-riisikakku, jonka sisällä on makeaa azuki-tahnaa ja joka on kääritty vaahteranlehteen.
Katsuobushi –kuivattuja boniittihiutaleita
Kazunoko – rapea, marinoitu sillinmäti. Sushin raaka-aine ja osa uudenvuoden osechi-ryouri-ateriaa.
Kinako – kuivattu soijapapujauho, usein wagashi-makeisten päällysteenä
Kinoko – sienet
Kingyo-sukui – perinteinen festivaalitapahtuma, jossa ohuen ohuella paperikauhalla koitetaan napata vedessä uivia kultakaloja. Vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä.
Kinshi-tamago – hyvin ohut munakas, joka leikataan ohuiksi suikaleiksi.
Kizami-nori – ohuita, kuivattuja norisuikaleita
Kodomo-no-hi – Lastenpäivä tai Poikien päivä, vietetään 5.5.
Koinobori – värikäs karppi-leija tai -tuulipussi, joita lennätetään Poikien päivänä.
Kona – jauho tai jauhe
Konbu – myös muodossa kombu; merilevä
Konbu-dashi – kuivatusta kombusta ja vedestä valmistettu dashi-liemi.
Konnyaku – jamssin sukuisesta konnyaku-juuresta valmistettu ruoka-aine
Korokke – japanilainen perunakroketti, sisältää yleensä jauhelihaa perunan lisäksi.
Koromo – tempurataikina
Koya-doufu – Pakastekuivattu tofu. Tunnetaan myös nimellä shimidoufu.
Kuri – kastanja
Kuri-gohan – syksyinen ruoka, jossa kastanjat höyrytetään riisin kanssa.
Kuri-kinton – sokeroiduista kastanjoista ja toisinaan myös muhennetusta bataatista valmistettu makeinen.
Kuroi – musta
Kuro-goma – mustat seesaminsiemenet
Kuro-mame – mustapapu
Kyuuri – kurkku
Maguro – tonnikala
Makizushi – sushirulla
Mame – papu
Masago – villakuoreen mäti
Menrui – yleisnimike erilaisille nuudeleille
Mentaiko – seitin mäti
Mikan – japanilainen mandariini
Mirin – makea ruoanvalmistussake
Miso – fermentoitu soijapaputahna
Misozuke – misomarinadi
Mizuna – japaninkaali, miedon pippurinen salaattilajike
Mochi – tahmeasta riisistä valmistettu riisikakku
Mochigome – tahmainen riisi
Mochiko – mochi-riisijauho
Mochitsuki – perinteisesti vuoden lopussa kotona tehty mochi, jonka valmistamiseen osallistuu koko perhe. Mochi-riisi höyrytetään, hakataan hienoksi taikinaksi ja pyöritellään kakkusiksi.
Moromi-miso – rakeinen ja paksu miso. Käytetään dippikastikkeena, marinadeissa ja keitoissa. Tunnetaan myös nimellä hishio-miso.
Moro-kyuu – kurkkua ja moromimisoa
Moyashi – paksut ja rapeat idut
Muneyake – närästys, jota aiheuttaa esimerkiksi liian rasvainen ruoka
Mushimono – höyrytetyt ruoat
Musubi – riisipallo; tunnetaan myös nimellä onigiri
Myouga – japanilainen inkivääri, jonka kukkanuppuja ja varsia käytetään ruoka-aineena
Nabe – 1) japanilainen kattila tai pata; 2) nabe-padassa valmistettu ruokalaji
Nagaimo – pitkulainen jamssilajike
Nama – raaka
Nama-biiru – hanaolut
Nashi – omenapäärynä
Nattou – fermentoituja soijapapuja
Negi – purjo
Nihonshu – riisistä käymismenetelmällä valmistettu alkoholijuoma, sake.
Nigirizushi – sushi, jonka päällä on raakaa kalaa, merenantimia tai
Niku – liha
Niku-jaga – perunaa ja naudanlihaa liemessä
Nimono – suolaisenmakeassa liemessä haudutetut ruoat
Ninniku – valkosipuli
Nira – kiinanvalkosipuli
Nishiki-tamago – koristeellinen munakasrulla, jossa keltuaiset ja valkuaiset paistetaan erikseen. Kuuluu uudenvuoden osechi-ryouri-ateriaan.
Nori – maustettu, kuivattu merilevä
O – kunnioitusta osoittava etuliite. Esim. o-sushi, o-kaasan (äiti), o-bentou (bento-eväät).
O-bon – heinä-elokuun tapahtuma, jolloin muistetaan edesmenneitä perheenjäseniä ja rakkaita.
Obon-odori – iloinen tanssi, jota tanssitaan obonin aikaan edesmenneiden sielujen kunniaksi. Usein muodossa bon-odori.
Ochazuke – eräänlainen riisikeitto, jossa vihreää teetä kaadetaan kulhossa olevan riisin päälle.
Oden – eräänlainen talvinen keitto tai pata, jonka aineksia ovat mm. konnyaku, kalakakut, daikon ja keitetyt kananmunat.
Ohagi – punapaputahnalla päällystetty riisikakku
Ohitashi – keitetystä ja puristetusta pinaatista valmistettu lisuke
Okazu – riisin seurana tarjottava lisuke
Okonomiyaki – Osakasta tai Hiroshimasta kotoisin oleva paistettu ”lettu”, jonka lisukkeena voi olla kaalin lisäksi mm. pekonia, mochia, katkarapuja tai mentaikoa.
Okura – okra, vihreä palkokasvi
O-musubi – riisipallo, käytetään myös ilman kunnioitusetuliitettä o (musubi). Tunnetaan myös nimellä onigiri.
Onigiri – riisipallo tai -kolmio, sellaisenaan tai täytteellä
Osechi-ryouri – perinteinen japanilainen uudenvuoden ateria
Oshougatsu – japanilainen uusivuosi (tammikuun 1. päivä)
Oyakodon – donburi-ruoka, jossa riisin päällä on kanaa ja löysää munakasta.
Ponzu – sitruksinen soijakastike
Rakkyou – japanilainen hillosipuli
Raamen – kiinalaistyyppinen nuudelikeitto, josta on useita eri variaatioita
Raa-yu – chiliöljy
Renge – japanilainen syvä lusikka, yleensä keraaminen.
Renkon – lootusjuuri
Saba – makrilli
Sake – alkoholijuoma. Japanissa viittaa periaatteessa mihin tahansa alkoholijuomaan, kun taas länsimaissa sillä tarkoitetaan nimenomaan nk. riisiviiniä, nihonshu.
Sakura – kirsikankukat
Sakura-cha – juoma, joka valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä kuppiin suolatun kirsikankukan päälle.
Sakura-mochi– perinteinen wagashi-makeinen, ankoa sisältävä vaaleanpunainen mochi-kakku, joka on kääritty kirsikanlehteen. Tyttöjen päivän makea herkku.
Sakuranbo – kirsikka. Käytetään yleensä kakkujen ja jälkiruokien koristeena.
Sappari – kevyt ja mieto maku tai ruoka
Sashimi – raakana tarjottava kala tai merenantimet
Satoimo – taaro. Perunamainen juures, miedon makuinen ja aavistuksen limainen.
Satsuma-age – uppopaistettu kalakakku. Länsi-Japanissa hanpen tai tempura.
Sazae – kookas kotilo. Erikoisherkku, joka tarjotaan esim. kuoressaan grillattuna
Senbei – rapeat riisikeksit
Shabu-shabu – japanilainen fondue, jossa ohuen ohut liha, vihannekset ja tofu kypsennetään kuumassa liemessä.
Shake – lohi
Shiba-ebi – katkarapulajike
Shichimi-tougarashi – seitsenpippuri
Shime-saba –marinoitu makrilli
Shioyaki – japanilainen grillaustekniikka, jossa mausteena käytetään vain suolaa. Esim. sakana-no-shioyaki, suolalla maustettu ja grillattu kala.
Shirasu – keitetyt ja kuivatut pikkuanjovikset
Shiratama-dango – mochiko-riisijauhosta valmistetut riisipallot
Shiratama-zenzai – makea punapapukeitto shiratama-riisipallojen kera
Shiro-miso – valkoinen miso; väriltään vaalea ja maultaan makeahko.
Shiso – vihreä perilla-yrtti. Jaetaan vihreään, akajiso, ja punaiseen, akajiso, lajikkeeseen.
Shokupan – japanilainen paahtoleipä
Shouchuu – japanilainen riisiviina
Shouga – inkivääri
Shouyu – soijakastike
Shungiku – vihanneskrysanteemi, vihreitä lehtiä käytetään mm. sukiyakiin.
Soba – tattarinuudeli
Soumen – ohuita vehnänuudeleita, syödään yleensä kylmänä (lausutaan ”soomen”).
Su – japanilainen riisietikka
Su-no-mono – etikkamarinoitu salaatti
Sukiyaki – japanilainen pataruoka, jossa naudanlihaa ja vihanneksia keitetään suolaisenmakeassa liemessä ja kastetaan raakaan kananmunaan.
Sumashijiru – kirkaslieminen lisukekeitto. Tunnetaan myös nimellä o-sumashi.
Suribachi – japanilainen mortteli, jossa esim. seesaminsiemenet hierretään hienoksi
Surikogi – japanilainen puinen hierrin
Tai – punahammasahven
Take – bambu
Takenoko – bambunverso
Takikomi-gohan – maustettu ja höyrytetty riisi, joka sisältää myös vihanneksia, sieniä, yms.
Takoyaki – mustekalatäytteiset paistetut taikinapallot
Takuan – pikkelöity daikon (yleensä keltainen tai valkoinen)
Tamago – kananmuna
Tamagoyaki – japanilainen rullattu munakas
Tanabata – japanilainen kuukalenteriin liittyvä juhlapäivä, jota vietetään 7.7. Suoraan käännettynä tarkoittaa seitsemännen iltaa.
Tara – turska
Tare – suolaisenmakea, soijakastikepohjainen kastike
Tazukuri – kuivattuja sardiineja makeansuolaisessa soijakastikepohjaisessa kastikkeessa marinoituina. Osa uudenvuoden osechi-ryouria.
Teishoku – ateriakokonaisuus, settimenu
Temaki-zushi – käsinrullattu kartion muotoinen sushi
Tempura – taikinan kastetut ja friteeratut kalat, merenelävät ja vihannekset. Kyushulla myös satsuma-agea kutsutaan tempuraksi.
Teppanyaki – kuumalla teppan-grillilevyllä paistettua lihaa, mereneläviä ja vihanneksia
Teriyaki – suolaisenmakea soijakastikepohjainen marinadikastike
Toufu – tofu, soijapavuista valmistettu ruoka-aine (lausutaan japaniksi toofu)
Tougarashi – japanilainen chili
Tororo – pehmeä ja venyvä nagaimo-raaste
Tsukemono – yleisnimitys japanilaisille vihannespikkelseille
Tsuyu – soijakastikepohjainen dippikastike nuudeleille
Udon – paksut vehnänuudelit. Tarjotaan kuumana liemessä tai kylmänä dippikastikkeen kanssa.
Ume – japaninaprikoosi, ume-hedelmä
Umeboshi – suolaamalla säilötyt umehedelmät
Umeshu – umelikööri
Unagi – japaninankerias
Unadon – makeassa liemessä marinoitua, grillattua japaninankeriasta riisipedin päällä donburi-kulhossa
Uni – merisiili
Wagashi – perinteinen japanilainen makeinen
Wakame – merilevä
Wasabi – japanilainen piparjuuri, maustekrassi. Käytetään yleensä pehmeänä raasteena tai tahnana
Washoku – perinteinen japanilainen keittiö
Yakiniku – japanilainen grillattu liha, yleensä naudanliha, suupaloiksi paloiteltuna
Yakisoba – paistettuja nuudeleita lihan ja vihannesten kera
Yakitori – grillatut kanavartaat
Yamaimo – japanilainen vuorilla kasvava pitkulainen jamssi
Yasai-itame – pannulla paistettuja vihanneksia
Yatai – ruokakoju, katuravintola
Youkan – azukipavuista valmistettu hyytelömakeinen
Youshoku – länsimaista lainattu, japanilaistettu keittiö
Yudoufu – dashi-liemessä keitettyä tofua
Yuzu – japanilainen sitrushedelmä
Yuzu-goshou – yuzusta ja chilistä valmistettu maustetahna
Zouni – uudenvuoden ensimmäinen keitto (yleensä muodossa o-zouni). Usein kirkaslieminen tai misokeitto kasvisten ja mochin kera.
Huom! Laajempi japani-suomi-ruokasanasto kuvien kera sisarblogissa Hirame-no-jisho.
Päivitetty 9.4.2014