Karee raisu eli japanilainen curry riisillä

Curry eli karee on yksi japanilaisten suosikkiruoista. Se on lämmittävää, ravitsevaa ja täyttävää – herkullista kotiruokaa, jota saa myös ravintoloista.

Vaikka curry onkin alunperin kotoisin Intiasta, on se saapunut Japaniin englantilaisten mukana. Niinpä sitä pidetäänkin länsimaalaisena ruokana (youshoku), joka on ajan myötä muokkautunut japanilaiseen makuun sopivaksi.

Peruscurry on helppo valmistaa. Sen aineksia ovat yleensä jauheliha, peruna, porkkana ja sipuli, ja mausteliemi saadaan valmiista currykuutioista. Pataruokien tapaan currya voi kuitenkin muokkailla oman makunsa mukaan: jauhelihan sijaan voi käyttää naudanlihaa ja/tai kanaa tai korvata ne kokonaan äyriäisillä. Sekaan voi lisätä myös vaikkapa hunajaa, jogurttia tai maitoa.

Suosituin yhdistelmä on curry ja riisi eli karee raisu (カレーライス). Riisin sijaan curryn voi tarjota myös spagetin kanssa, ja ihan viimeisistä jämistä voi valmistaa herkullisen curry-udon-keiton.

Meillä on tapana valmistaa kerralla iso kattilallinen mehukasta currya, josta riittää useammaksi päiväksi. Seuraavana päivänä maut ovat jo tekeytyneet paremmin, kolmantena päivänä maku on vielä pehmeämpi. Resepti muuttuu joka kerta sen mukaan, mitä curryyn lisätään, mutta pääpiirteet pysyvät samana. Tällä kertaa me käytimme jauhelihan lisäksi kanaa, ja jotta niistä saataisiin myös hyvä liemi, keitettiin kanankoivet erikseen ja lisättiin vasta myöhemmin pataan.

Karee-ruu eli curry-kuutiot. Mausteliemikuutioita on mietona, keskivahvana ja vahvana. Maustamisen lisäksi kuutiot tekevät japanilaisesta currysta sakeaa. Tunnetuin valmistaja on S&B.

JAPANILAINEN CURRY eli karee (gourmet-versio)

8 sipulia
6 perunaa
6 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
2 kanankoipea
1 kg jauhelihaa
800 g tomaattimurskaa
n. 1/2 ploa punaviiniä
suolaa, pippuria
kuivattuja yrttejä
3 laakerinlehteä
1 iso pkt currykuutioita (n. 240 g)
(cashew- tai saksanpähkinöitä tai pinjansiemeniä)

1. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuori perunat ja porkkanat, leikkaa ne isohkoiksi paloiksi ja siirrä kylmään veteen odottamaan.

2. Ruskista kanankoivet isossa kattilassa, mausta suolalla ja pippurilla. Kun ne ovat saaneet hyvin väriä molemmin puolin, ryhdy valmistamaan kanalientä: lisää 1,6 litraa vettä. Kuori kuoha ennen kuin vesi alkaa kiehua ja peitä sen jälkeen kattila kannella. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Jatka curryn valmistamista sillä aikaa, kun kanaliemi valmistuu.

3. Ruskista jauheliha ja valkosipuli paistinpannulla tai syvässä kasarissa pienessä määrässä ruokaöljyä. Kaada ruskistettu jauheliha isoon pataan tai kattilaan ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä.

4. Ruskista seuraavaksi kovat vihannekset. Kun ne ovat saaneet hiukan väriä pintaan, lisää ne pataan jauhelihan seuraksi.

5. Kuullota sipulisilppu ja lisää joukkoon kuivattuja yrttejä. Kaada sipulisilppu päällimmäiseksi pataan, mutta älä sekoita. Anna hautua hetki.

6. Lisää tomaattimurska ja punaviini. Lisää osa punaviinistä tomaattimurskatölkin kautta, jotta saat kaiken murskan käyttöön. Lisää joukkoon muutama laakerinlehti ja halutessasi pähkinät, sellaisenaan tai kevyesti hienonnettuna. Älä sekoita vielä, vaan peitä kannella. Anna porista keskivoimakkaalla lämmöllä noin 30 minuutin ajan.

7. Kanaliemi on valmista, kun se on muuttunut valkoiseksi ja liha alkaa irrota koipiluista. Kaada liemi lävikön kautta kulhoon ja siirrä kanankoivet jäähtymään.

8. Jäljellä on nyt noin 0,5 dl lientä: tee silmämääräinen arvio, koska se vaikuttaa lisättävän veden määrään. Lisää liemi pataan ja sen jälkeen toiset 0,5 dl vettä. Sekoita ja maista: jos liemi on hyvää, olen jo onnistunut. (Padan voi mainiosti syödä tällaisenaankin, jos currykuutioita ei ole saatavana!)

9. Kun koivet ovat jäähtyneet sopivasti, irrottele lihat luista. Parhaiten se onnistuu käsin. Paloittele liha ja nahka suupalan kokoisiksi paloiksi ja lisää pataan. Sekoita hyvin ja anna porista hetki.

10. Nosta pata kuumalta keittolevyltä ja anna lämmön hiukan tasaantua. Painele currykuutiot kevyesti eri puolille pataa ja peitä pata kannella. Anna kuutioiden sulaa rauhassa.

11. Kun kuutiot ovat sulaneet, sekoita hyvin ja nosta pata takaisin hellalle. Kuumenna hitaasti miedolla lämmöllä kunnes curry alkaa kiehua kunnolla. Sekoita välillä ja varo, ettei curry pala pohjaan. Anna kiehua hiljalleen n. 30min–2 tunnin ajan.

12. Tarjoa curry riisin kera. Nosta riisi toiselle ja curry toiselle puolelle lautasta. Aterimena toimii lusikka. Hyvää ruokahalua!

Vinkkejä:

  • Säilytä curry mielellään viileässä ja valolta suojatussa paikassa. Kiehauta kunnolla joka päivä, vaikket välttämättä söisikään sitä seuraavana päivänä.
  • Kuumenna curry aina hitaasti ja välillä pohjaa myöten hämmentäen, jotta se ei palaisi pohjaan. Voit lisätä vähitellen esim. puna- tai valkoviiniä, maitoa tai jogurttia, jos curry alkaa olla liian paksua.
  • Riisin lisäksi curryn voi tarjota esimerkiksi spagetin kanssa. Lisää seuraksi vaikkapa puolikovaksi keitetty kananmuna ja juustoraastetta. Moni pitää myös makeahkosta fukujinzuke-tsukemonosta curryn seurana.
  • Viimeisistä currynjämistä voi valmistaa curry-udonia, ja sitä voi lisätä myös uppopaistettujen leipästen, karee-pan, täytteeksi.

Jätä kommentti