Opi japania!

Japanin kieli kiinnostaa yhä useampia. Ja miksipä ei? Se kuulostaa suomalaiseen korvaan jotenkin tutulta, eikä lausuminenkaan ole vaikeaa.

Kirjoittaminen ja lukeminen onkin sitten toinen juttu, mutta mitä nuorempana harjoittelun aloittaa, sen varmemmin nekin saa hallintaansa. Kun huomaa osaavansa myös lukea japania, avautuu kulttuurikin aivan toisenlaisena.

Japanin kieltä voi nykyään opiskella kielikursseilla ja kansanopistoissa, ja yliopistolla sen voi ottaa pääaineeksikin. Vaihto-oppilasvuodet tutustuttavat puolestaan arkijapaniin japanilaisperheiden tai opiskelutoverien kautta.

Kotonakin voi opiskella: kirjoista, cd-levyiltä sekä netissä. Kieltä kannattaa lähestyä myös omien mielenkiinnonkohteiden kautta: lue japaninkielistä mangaa, tutustu japanilaiseen elokuvaan, opettele laittamaan ruokaa japaninkielisten ohjeiden mukaan… Tai katso japanilaisia televisio-ohjelmia ja videopätkiä YouTubesta, tai tartu lastenkirjoihin!

Hyödyllisiä sivustoja japanin kielen oppimiseen

 

KIRJOITUSMERKIT

Opettele ensin hiraganat, sitten katakanat ja siirry sen jälkeen kanjien pariin. Oppikirjojen lisäksi netistä löytyy apua:

KIELIOPPIA

Kielioppia voi päntätä oppikirjojen lisäksi netissä, tässä pari suomalaista linkkiä:

ERILAISIA NETTISIVUJA JAPANIN OPISKELUUN

Kieltä voi opetella monella tapaa: lukemalla, sanastoa kartuttamalla, kuuntelemalla, Skypen kautta… Näistä kaikista on apua.

TOISTA JA OPI

WordDive on puolestaan maksullinen (mutta varsin edullinen sellainen) nettikurssi, jossa opiskellaan kieltä omassa tahdissa. Ideana on käyttää näkö- ja kuuloaistia: näet kuvan ja toistat siihen liittyvän sanan. Toiston avulla sana painuu mieleen, ja kun näet kuvan, sana pulpahtaa mieleesi automaattisesti. Voit myös seurata etenemistäsi ja valita tietyt kategoriat, joita haluat opiskella. Toimii! Voit myös kokeilla ensin 14 päivän ajan ilmaiseksi, jotta saat käsityksen miten homma toimii.

 

SANAKIRJOJA JA SANASTOJA

Sanasto on kaiken A ja O, ilman sitä ei kieliopillakaan tee mitään. Siispä sanastoa kartuttamaan:

FURIGANAKONE

Furiganat ovat niitä pikkuhiraganoja, joita joskus näkee vaikeiden kanjien vieressä tai päällä. Ne voi lisätä myös koko tekstille.

  • Hiragana megane – lisää furiganat eli pikkuhiraganat japaninkielisiin sivustoihin.

KIELIBLOGEJA

Japanin kieleen keskittyviä blogeja on useitakin, mutta suurin osa näyttää lopettaneen päivittymisensä. J-blog kertoo suomeksi japanin kieleen liittyvistä jutuista ja jakaa linkkivinkkejä. Omassa kakkosblogissani kartutetaan puolestaan ruokakulttuuriin liittyvää sanavarastoa.

  • J-blog – suomenkielinen blogi japanin kielestä ja kulttuurista
  • Hirame-no-jisho – Hiramen sisarblogi, japanilaiseen ruokaan ja kulttuuriin keskittyvä kuvasanakirjablogi

YOUTUBE

YouTubesta löytyy japanin kielen opiskeluun paljonkin materiaalia, tässä muutama:

ANIME JA MANGA

Japaninkieliset animaatiot ja sarjakuvat käyttävät puhekieltä, joten pelkästään niistä ei kieltä kannata opetella. Jos kuitenkin haluat ymmärtää japaninkielistä animea ja mangaa, voi tästä sivustosta olla hyötyä.

では、日本語の勉強がんばってくださいね!

Päivitetty 16.9.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s