Chirashizushi

Suoraan käännettynä chirashizushi tarkoittaa siroteltua tai ripoteltua sushia, ja nimi kertookin millaisesta ruokalajista on kyse. Kulhon pohjalla on sushiriisiä ja sen päälle on nosteltu erilaisia päällysteitä. Sievä ja värikäs chirashizushi on tärkeä osa maaliskuun kolmantena päivänä vietettävää hinamatsuria eli tyttöjen tai nukkien juhlaa, mutta toki sitä syödään muulloinkin.

Tyypillisiä chirashizushin päällysteitä ovat esimerkiksi ohuiksi nauhoiksi leikattu makeahko munakas, iloisen vihreät herneepalot sekä oranssinpunaiset mätipallot. Vaaleanpunaista väriä chirashizushi voi saada paahdetusta, hattaramaisesta sokerista. Ja koska japanialaiset rakastavat sashimia eli raakaa kalaa, lisätään sitäkin yleensä joukkoon. Toisinaan chirashizushi alkaakin muistuttaa kaisendonia, sashimia riisipedillä.

Chirashizushi on helppo valmistaa myös kotona. Perusaineksia on saatavilla suomalaisistakin kaupoista, ja mielikuvitusta voi aina käyttää jos jokin aines jää uupumaan.

 

Chirashizushi

(kahdelle)

Sushiriisi:
2 kuppia riisiä (1 kuppi = 1,8 dl)
pala kombua
1 rkl sokeria
1 rkl sakea
pieni ripaus suolaa
0,5 dl riisietikkaa

Kinshitamago eli ”puuvillanauha-munat”
1 kananmuna
vajaa 2 tl sokeria
pienen pieni ripaus suolaa
öljyä paistamiseen

Siitakesienet:
2 siitakesientä
0,5 rkl sakea
0,5 rkl miriniä
0,5 rkl soijakastiketta

Muut päällysteet:
(lohen) mätiä
lohta fileenä
tuoreita herneenpalkoja (tai herneitä)
(noria)

O-suimono:
kuumaa vettä
dashi-no-moto-jauhetta
pala siitakesientä
herneenpalon pala
wakamea

  1. Pese eli kiillota riisi. Lisää vesi sekä pari palaa kombua. Keitä eli höyrytä riisi kattilassa tai riisinkeittimessä. Valmista liemi sekoittamalla sokeri, suola, sake ja riisietikka pienessä kulhossa. Kun riisi on valmis, poista kombu ja kaada riisi laakeaan kulhoon ja lisää liemi. Sekoita varovaisesti ja anna jäähtyä.
  2. Valmista kinshitamago. Vatkaa kananmuna ja lisää sokeria ja pikkuriikkisen suolaa. Maista: munaseoksen tulee olla miedon makeaa. Lourauta noin puolet munaseoksesta kuumalle paistinpannulle. Kääntele pannua niin, että seos leviää tasaisesti pannulle. Kun munakas on hyytynyt ja hiukan rusehtunut, käännä se varovaisesti. Paista hetki. Ole varovainen, ettei munakkaan pinta tummu liikaa. Nosta ohut leikkuulaudalle ja paista toinen munakas. Leikkaa munakkaat veitsellä ohuiksi nauhoiksi.
  3. Liota siitakesienet kuumassa vedessä parinkymmenen minuutin ajan. Mittaa sake, mirin ja soijakastike pieneen kattilaan ja keitä lionneita siitakesieniä niin, että ne saavat makua liemestä. Viipaloi sienet. Siirrä muutama pala sivuun o-suimonoa varten.
  4. Pese herneenpalot ja irrota niiden selkäpuolen kova(hko) ruoti. Keitä herneenpalkoja muutama minuutti, kunnes ne ovat kauniin vihreitä ja al dente. Valuta kylmän veden alla, jotta kypsyminen pysähtyy. Leikkaa palot viistolla viillolla kahteen tai kolmen osaan. Jätä muutama pala o-suimonoa varten.
  5. Viipaloi lohi suupalan kokoisiksi paloiksi.
  6. Nostele riisi kevyen ilmavasti laakeaan puulaatikkoon tai kulhoihin. Me vuorasimme bambuhöyrystimen leivinpaperilla, jolloin siitä saatiin kaunis astia. Nosta muutama lusikallinen mätiä riisin päälle. Jatka asettelemalla sienet ja herneenpalot ja sitten lohenpalat. Ripottele munakasnauhat päällimmäiseksi. Jos haluat, voit kruunata chirashizushin ohuilla norisuikaleilla.
  7. Valmista yksinkertainen o-suimono-liemi. Nosta pieniin liemikulhoihin pala siitakesientä ja herneenpalkoa sekä hiukan kuivattua wakamea. Sirottele päälle hiukan dashi-no-moto-jauhetta ja kaada päälle kuumaa vettä.
  8. Tarjoa chirashizushi o-suimonon kera. Varaa pöytään pienet lautaset, syömäpuikot sekä dippikulho soijakastiketta varten.

Teksti ja kuvat © hiramenome.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s