Oyakodon, kanaa ja kananmunaa riisipedillä

Oyakodon on klassinen japanilainen donburi-ruoka, jossa korkeareunaisen donburi-kulhoon on riisipedin päälle nostettu haudutettua kanaa ja kananmunaa. Annoksen nimi juontuu sen pääaineksista: oya tarkoittaa vanhempaa (kana) ja ko lasta (kananmuna). Don puolestaan on lyhenne sanasta donburi.

Japanissa oyakodoniin käytetään yleensä kanan meheviä koipilihoja. Se on helppoa, sillä ne myydään yleensä luuttomina ja valmiiksi paloiteltuina. Suomessa tai Euroopassa asuva kotikokki joutuu itse irrottelemaan lihat luista – tai korvaamaan ne kanan rintafileillä. Rintafile käy mainiosti, on vain oltava tarkkana ettei liha pääse kuivahtamaan.

Annoksen voi tehdä myös ilman kanaa. Silloin siitä käytetään nimeä tamagodon, ”kananmunakulho”. Oyakodon ja tamagodon syödään lusikalla.

OYA-KO-DON ( 親子丼 )
kahdelle
1 kanan rintafile
1 pieni sipuli
4 kananmunaa
2 dl vettä
1–1,5 tl dashijauhetta
1 rkl sakea
1 rkl sokeria
1–2 rkl miriniä
2 rkl soijakastiketta
suolaa
pippuria
keitettyä riisiä

Päälle:
shichimi-seitsenpippuria
mitsubanlehtiä (tai korianterin tai shison lehtiä)

Pese riisi ja höyrytä se kypsäksi (ks. täältä miten). Jaa riisi kahteen syvään kulhoon juuri ennen kuin alat keittää lientä.

Leikkaa kanan rintapala suupalan kokoisiksi paloiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Mittaa kattilaan tai korkeareunaiseen kasariin vesi ja lisää dashijauhe. Halkaise sipuli kahtia ja viipaloi noin 5 mm paksuisiksi viipaleiksi. Lisää sipuli ja kanapalat liemeen. Lisää sake, sokeri, mirin ja soijakastike. Anna kiehua, kunnes kanapalat ovat kypsiä ja sipuli hiukan pehmennyt. Laske lämpöä. Vatkaa kananmunat ja lisää ohuena nauhana laajassa kaaressa liemeen. Hämmennä kevyesti ja anna hyytyä. Seos saa jäädä juoksevahkoksi.

Jaa seos kulhoihin riisin päälle. Koristele mitsubanlehdillä ja ripottele päälle shichimiä. Tarjoa heti.

Vinkki: Kanapalat voidaan myös marinoida maun lisäämiseksi. Lisää kanapalojen joukkoon 1 tl sakea, 1 tl soijakastiketta, suolaa ja pippuria ja sekoita. Anna levätä hetki ja lisää sitten kanapalat dashiliemeen.

Teksti ja kuvat © hiramenome.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s