Kikuimo eli maa-artisokka

Maa-artisokka eli kikuimoon asterikasveihin kuuluva kasvi, jonka mukulat ovat syötäviä. Japaninkielinen nimi kikuimo eli 菊芋 tulee sanoista kiku, krysanteemi ja imo, peruna.

Yleisimmät lajikkeet tuottavat muhkuran malliset mukulat (kuva alla), jotka ovat maultaan erinomaisia mutta hankalia kuoria. Suomessa hiukan harvinaisempi ranskalainen lajike tuottaa sen sijaan pitkulaiset mukulat, jotka on helpompi käsitellä (viereinen kuva).

Mukuloiden kuoren väri vaihtelee lajikkeesta riippuen vaalean ruskeasta violettiin. Kuoritut maa-artisokat on hyvä siirtää nopeasti kylmään veteen, johon on lisätty hiukan sitruunaa tai etikkaa. Näin maa-artisokka säilyy kauniin valkoisena.

Käyttö

Maa-artisokka sisältää mm. A- C- ja B3 -vitamiineja sekä runsaasti inuliinia. Maultaan maa-artisokka muistuttaa latva-artisokan kukkapohjien hienoa, aavistuksen makeaa makua. Länsimaissa maa-artisokkaa käytetään etenkin sosekeittoihin, kohokkaisiin ja gratiineihin.

Japanissa maa-artisokka ei ole keittiöjuureksena kovin tunnettu. Se muistuttaa kuitenkin jonkin verran maultaan ja rakenteeltaan goboua, minkä ansiosta maa-artisokkaa voi toisinaan käyttää japanilaisissa ruoissa sen asemesta. Maa-artisokka on kuitenkin rakenteeltaan kuituista goboua pehmeämpi, mikä tulee ottaa huomioon ruoanlaitossa.

Kasvatus

Maa-artisokka on helppo kasvattaa myös Suomessa. Se ei ole vaativainen maaperän suhteen ja  viihtyy useita vuosia samassa paikassa. Maa-artisokka on myös hyvin näyttävä kasvi kasvimaalla. Se kasvattaa pitkät kukkavarret, joiden päähän myöhään syksyllä avautuu kauniin keltaiset kukat. Mukulat ovat valmiit nostettavaksi myöhään syksyllä, kun kukat alkavat varista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s