Gobou eli vihannestakiainen

Gobou on hienostuneen makuinen, takiaisesta jalostettu keittiöjuures. Kiinassa gobou tunnettiin lääkekasvina jo muinaisina aikoina, ja Japanissa se mainitaan ruoka-aineksena jo 900-luvulta peräisin olevissa teksteissä.  Gobou sisältää runsaasti kuituja, mineraaleja ja B-vitamiinia.

Gobou kasvattaa hyvin pitkän ja kapoisen juuren: pituutta juurella saattaa olla 45–60 cm ja paksuin kohta on yleensä noin 2 cm. Japanissa gobousta saadaan kaksi satoa, keväällä ja syksyllä. Euroopassa ja Suomessa goboua voi tiedustella aasilaiskaupoista.

Gobou eli ごぼう(lat. Arctium lappa var. edule) on suomalaiselta nimeltään vihannestakiainen. Englanniksi siitä käytetään nimeä Greater Burdock tai gobo (myös muodossa gobō). Suomessa käytetään toisinaan kirjoitusmuotoa kobo.

Käyttö

Juures harjataan ja pestään hyvin ja pienet sivujuuret poistetaan. Goboun kuori on pehmeä ja maukas, joten juuresta ei kuorita. Valkoinen malto mustuu helposti, minkä vuoksi paloiteltu gobou siirretään nopeasti kylmään veteen, johon on lisätty pieni loraus etikkaa. Näin gobou ei myöskään pääse kitkeröitymään.

Rapean juuresmaisen tekstuurinsa vuoksi gobou sopii erityisen hyvin paistettaviin ja haudutettaviin ruokiin, kuten suolaisen makeaan kinpiraan tai nimono-ruokiin. Se on myös erinomaista tempurana.

Kasvatus

Gobou vaatii läpäisevän, hyvin syvään muokatun maan. Siemenet kylvetään keväällä suoraan maahan. Suomen kesä on aavistuksen liian lyhyt ja yöt  liian valoisia goboulle, mutta ainakin jonkinlainen sato on mahdollista saada. Suomessa gobou tosin harvemmin kasvattaa kovin pitkiä juuria. Kasvi on kaksivuotinen: seuraava vuonna se kasvattaa kukkavarren ja kukkii upean punaisin kukin.

Huom! Gobou muistuttaa ulkomuodoltaan jonkin verran mustajuurta (lat. Scorzonera hispanica), mutta kyseessä on eri juures.

gobou

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s